12-02-08

Valentijn is... -part 1

Valentijnsdag

oorsprong en symboliek

De oorsprong van deze dag der liefde is volgens velen te vinden bij priester Valentinus. Hij leefde in de derde eeuw na Christus in Rome.

Hij verzorgde bejaarden, zieken en behoeftigen, gaf mensen wijze raad en zegende Christelijke huwelijken in. Dat laatste was echter een strafbaar feit.

Toen hij de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome, genas, bekeerde de stadhouder zich tot het Christendom en liet alle gevangen Christenen vrij.

Dit was de druppel die de emmer deed overlopen voor keizer Claudius II en hij liet Valentinus op 14 februari onthoofden. Later werd Valentinus heilig verklaard en werd 14 februari een feestdag. Op 14 februari konden huwbare jongens en meisjes hun geliefden ongestraft verassen met (anonieme) cadeautjes, brieven en gedichten.

Populaire producten: Rosa, Tulipa

Populaire kleur: rood

Hoewel het verhaal van priester Valentijn een logische verklaring lijkt te zijn, zijn er verspreid over internet en in boeken veel andere verklaringen:

    * We hebben Valentijnsdag te danken aan de Romeinse priester Sint-Velten. De dag voor hij werd onthoofd (in de tweede helft van de derde eeuw) schreef hij een liefdesbrief aan de dochter van de cipier, welke hij ondertekende met 'Valentijn'.
    * Valentijnsdag is afgeleid van het feest van godin Juno, koningin van de goden en godinnen en beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Ter ere van haar werden op 14 februari Romeinse jongens en meisjes via een soort loting samengebracht.
    * Al in de veertiende eeuw stond 14 februari bekend als de dag waarop de vogels begonnen te paren. Analoog hieraan zou ook bij mensen de 'paringsdrang' op deze dag beginnen.
    * Valentijnsdag is een afgeleide van het vruchtbaarheidsfeest dat op 14 februari werd gevierd in de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven.   

Ook variaties op of combinaties van bovenstaande verhalen zijn mogelijk.

Straks nog meer interessants... 

10:00 Gepost door Evelien in thema | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valentijn, verhaal, geschiedenis, priester, verliefden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.