14-02-08

De zin van de zoen

kissVijf goede redenen om flink te kussen

Lippen dienen om te eten, te spreken en te kussen. Bij de eerste twee activiteiten is het duidelijk waarom we ze doen. Maar waarom kussen we? Wetenschappers braken er hun hoofd over en kwamen met de volgende conclusies. 

1 De juiste match

Een kus ontketent een stortvloed van chemische reacties in ons lichaam. Die zorgen ervoor dat we ons seksueel opgewonden en euforisch voelen. Dat is op zich al een goede reden om te kussen. Maar je bent natuurlijk met twee als je kust: het is ook een vorm van communicatie. Cher zong het al: 'If you want to know if he loves you so, it's in his kiss.'

In één kus zit zoveel informatie, zoals de geur, de tast, de bouw van je partner, dat je meteen kan bepalen of je de juiste genetische match gevonden hebt. Je kan zelfs ontdekken of je nieuwe liefde openstaat voor kinderen. Onderschat de eerste kus dus niet. Als de eerste kus op niets lijkt, zeggen de wetenschappers, kan zelf de meest veelbelovende relatie mislukken.

2 Foute mannen eruit

Mannen en vrouwen vinden allebei dat een intense kus een stap voorwaarts is in een relatie, maar welke stap, daar zijn ze het niet over eens. Mannen denken vooral dat ze een trede hoger op de seksuele ladder staan, vrouwen denken dat ze emotioneel dichter bij hun partner komen.

Voor vrouwen is een kus belangrijker dan voor mannen - en ze hebben er goede redenen voor. Ze hebben minder tijd om kinderen te krijgen, en kunnen het zich dus niet veroorloven tijd te verspillen aan de foute man. De kus is daarom een goede relatiebarometer. Vrouwen 'lezen' de kus en weten meteen of de man bij hen zal blijven en een goede vader zal zijn. Het is dus belangrijk te weten wat een slechte kus is. Eén probleem: er is eigenlijk niet echt iets mis met een slechte kus, behalve dan dat hij gewoon niet goed is. En dat is iets wat je aanvoelt.

3 Een vorm van troost

Kussen is eigenlijk niet normaal in de dierenwereld. De meeste dieren kussen niet - zelfs niet alle mensen. In 1897 was er een antropoloog die zei dat Chinezen het even erg vinden als kannibalisme. Tien procent van de mensen op aarde kust helemaal niet. Waarom zijn we er dan mee begonnen? Zoöloog Desmond Morris denkt dat we het gehaald hebben bij de apen. Vrouwtjeschimpansees kauwen het voedsel voor hun jongen en geven het vervolgens door aan hen op een manier die verdacht veel op kussen lijkt. En als chimpansees het zo doen, is de kans groot dat onze voorouders het ook deden. Wanneer de jongen honger hadden tijdens een voedselschaarste, drukten de primatenmoeders waarschijnlijk ook hun lippen op die van de jongen om ze op die manier een beetje te troosten. Later is de gewoonte uitgebreid buiten de moeder-kindrelatie. Niet echt smakelijk, maar zo zou de kus geëvolueerd zijn. Bonobo's, een apensoort die genetisch dicht bij de mens staat, kussen trouwens bijzonder graag. Vraag het maar aan de dierenverzorger die een bonobo een vriendschappelijk kusje gaf... en plots een tong in zijn mond voelde.

4 Feromonen uitwisselen

Feromonen zouden ook iets te maken hebben met kussen. Het is niet helemaal zeker of mensen die geurstoffen kunnen ruiken, maar veel planten en dieren gebruiken feromonen om te communiceren. Ratten en varkens hebben tussen hun neus en mond een speciaal orgaan om feromonen op te vangen, en insecten gebruiken de stof als een alarm voor eten. Sommige wetenschappers denken dat mensen feromonen via de neus kunnen waarnemen, wat er onder andere voor zou zorgen dat bij vrouwen die veel bij elkaar zijn, de menstruele cyclus gelijk gaat lopen. Vrouwen raken bovendien opgewonden van de mannelijke feromonen, en omgekeerd. Als feromonen echt een rol spelen in de menselijke voortplanting, dan is kussen een goede manier om dicht bij elkaar te komen en ze uit te wisselen.

5 Stress verlichten

In een nieuwe studie hebben twee psychologen het gehalte aan twee verschillende hormonen gemeten voor en nadat koppels kusten. Het ene hormoon was het stresshormoon cortisol, het andere oxytocine, een hormoon dat te maken heeft met onze sociale verbondenheid, het orgasme en de geboorte van kinderen. Ze stonden versteld: oxytocine steeg inderdaad bij mannen, maar bij vrouwen daalde de hoeveelheid juist na het kussen.

Ze concludeerden dat vrouwen net iets veeleisender zijn dan mannen. Een kus is niet genoeg om emotionele verbondenheid te voelen, er moet bijvoorbeeld ook een romantische omgeving gecreëerd worden. En een experimenteerruimte is allesbehalve romantisch. Het stresshormoon cortisol daalde wel bij zowel mannen als vrouwen. Dus wanneer het wat te veel wordt op het werk, is kussen een aangename manier om de spanning te verminderen. Al raden we je aan niet zomaar een collega uit te kiezen.

Bron: Het Nieuwsblad 

04:19 Gepost door Evelien in xtra | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zin, sexy, reden, extra, zoenen, kussen, seks, lekker |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.