11-03-08

Private parts

Als we vloeken of iemand verwensen, dan gaat dat vaak gepaard met genitaliën. Dat wijst een studie van Groningse psychologen uit.
De psychologen onderzochten het scheldgedrag van 3000 studenten uit elf landen. Opvallend is dat elk land zijn eigen favoriete scheldwoorden heeft.

Onze Nederlandse noorderburgen schelden graag iemand uit voor het mannelijk of vrouwelijk geslachtsdeel, afhankelijk van het geslacht van de persoon. Over de Belgische vloekcultuur wordt niet gesproken, maar die leunt vermoedelijk dicht aan bij de Nederlandse.

De Kroaten en de Fransen houden het simpel. De Kroaten maken zowel mannen als vrouwen uit voor het mannelijk lid, de Fransen voor het vrouwelijke geslachtsdeel.

Verondersteld wordt dat de cultuur van het land een rol speelt bij de keuze van scheldwoorden. Zo zou de reinheid een belangrijk deel van de Duitse cultuur uitmaken. De Duitsers en ook de Amerikanen halen dan ook het achterwerk erbij om te vloeken.

De Spanjaarden houden het 'netter'. Zij houden het op idioot. Het Protestantse Noorwegen haalt de hel en de duivel erbij. Het is niet altijd even duidelijk waarom net die woorden zo populair zijn in een bepaald land.

18:00 Gepost door Evelien in xtra | Permalink | Commentaren (0) | Tags: extra, schelden, genitalien, scheldwoorden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.