05-01-08

Minder stress in gelukkig huwelijk


Dé beste manier voor vrouwen om minder stress te hebben is... gelukkig getrouwd zijn. Omdat gelukkig getrouwde koppels het huishoudelijk werk en de zorg voor de kinderen evenwichtiger verdelen, waardoor de druk op de vrouwenschouders afneemt. Voor mannen telt de burgerlijke status niet mee om de stress te verminderen, wel de drukte op het werk.

Stresshormoon
De sleutel ligt bij het stresshormoon cortisol, dat vrijkomt tijdens een stressy periode. 's Morgens ligt het cortisolniveau hoog, en het neemt langzaam maar zeker af doorheen de dag. Die 'val' wordt gelinkt aan gevoelens van welzijn.

Hoe steiler de val, hoe 'gezonder'. Te lang een hoog cortisolniveau geeft kans op depressie, een verzwakte weerstand, extrame vermoeidheid en osteoporose.

Goede relatie
Gelukkig getrouwde vrouwen hadden een significant steilere 'val' dan andere vrouwen. Dat bleek uit een studie van 60 getrouwde koppels, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Health.

"Vrouwen die in een stabiele en liefdevolle omgeving kunnen thuiskomen, kunnen tot rust komen van het werk. Tel daarbij een evenwichtige verdeling van de taken thuis, en dan is het duidelijk dat het voor een goede relatie veel stress wegneemt." Het kernwoord is dus eerder 'goede relatie' dan getrouwd zijn.

Tot rust komen
"Voor vrouwen in slechte relaties telt dat niet. Na een drukke dag, moeten ze nog een tandje bijsteken om alles gedaan te krijgen. Ze vallen van de ene stresserende routine in de andere, zo kan je natuurlijk niet ontstressen", aldus onderzoeksleider en psycholoog Darby Saxe.

Saxe waarschuwt vrouwen in dat patroon voor zware problemen. "Als je doorgaat zonder stoppen, is het steeds moeilijker een tandje bij steken. Ook is het moeilijker om te herstellen van de overbelasting."

Bron: HLN 

10:00 Gepost door Evelien in relatie | Permalink | Commentaren (2) | Tags: geluk, huwelijk, stress, rust |  Facebook |